Makłowicz w podróży: Hiszpania - Costa Tropical
W skrócie: | Robert Makłowicz kontynuuje podróż po Andaluzji. Tym razem kucharz udaje się do Costa Tropical. Niestrudzony podróżnik degustuje specjalność regionu - wyrabiany z trzciny cukrowej rum Montero. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 18 marca za 12 dni |
16:45 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz kontynuuje podróż po Andaluzji. Tym razem kucharz udaje się do Costa Tropical. Jest to fragment wybrzeża Morza Śródziemnego położony na południe od masywu Sierra Nevada. Okolica, zgodnie z nazwą, słynie z uprawy owoców tropikalnych. W mieście Salobrena Robert udaje się do ogrodu, w którym prosto z drzewa można zjeść mango, awokado, chirimoyę, liczi, kumkwaty i limonkwaty. Następnie degustuje specjalność regionu - wyrabiany z trzciny cukrowej rum Montero. W miejscowości Almunecar z kolei odwiedza fabrykę sosu rybnego garum. Na okolicznej plaży krakowski kucharz przygotuje miecznika w sosie pomarańczowym. Wieczorem zrelaksuje się na stokach oddalonych o 100 km śnieżnych gór, po czym skosztuje cydru i uda się na ucztę w barach tapas. Kolację Robert zje w Pradollano. W barze La Muralla, którego specjalnością są mięsa z rusztu, opalanego węglem drzewnym spróbuje trzech dań. Po mięsnych zakąskach z rusztu przyjdzie pora na kolejne tapas - już w innym lokalu. Będą to małże zapiekane z serem brie i pasztet z drobiu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 6. Friuli - Wenecja Julijska. Od podszewki - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 14:15
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Sewilla - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Z przyjaciółmi - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 13. Austria - Schladming - Dachstein - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 7:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Morze Czerwone - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 15:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kordoba - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Silvretta - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wzwyż po ryż - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 6:20
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Woda i ogień (220) - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 43. Kanada - Quebeck. Montreal - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 7:30