Makłowicz w podróży: Hiszpania - Almeria
W skrócie: | Otoczona górami i pustyniami hiszpańska Almeria była perełką Kalifatu Kordoby i jego głównym portem. W latach 1936-39 region był bastionem republikanów. Po tym okresie pozostały liczne schrony. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Otoczona górami i pustyniami hiszpańska Almeria była perełką Kalifatu Kordoby i jego głównym portem. Po rekonkwiście podupadła i się wyludniła. To się zmieniło w XIX wieku, kiedy to odkryto tam rudy żelaza. Koncesje na wydobycie surowców otrzymały firmy francuskie i brytyjskie, ale skutki prosperity odczuł cały region. Ciekawostką są w Almerii kioski, pamiątka po ponurych latach wojny domowej. W latach 1936-39, gdy region był bastionem republikanów stanowiły one wejście do schronów bombowych. Atrakcją Almerii jest także Muzeum Kina i aleja gwiazd filmowych. Swoje ślady pozostawili tutaj Terry Gilliam, Ridley Scott, Omar Sharif i Arnold Schwarzenegger. W kamienicy, gdzie mieści się muzeum, gościł swego czasu John Lennon, który spędził tu jesień 1966 r. i skomponował piosenkę "Strawberry Fields Forever". Kolejny filmowy trop prowadzi do Fortu Bravo, miasteczka z Dzikiego Zachodu, zbudowanego na potrzeby kinematografii. Swoje spaghetti westerny kręcił tu Sergio Leone. Na placu między bankiem i saloonem Robert przygotuje polędwiczki wieprzowe po kowbojsku, suszone sardele i panierowane ryby.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 24. Niemcy - Żyzna Badenia - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Grenada - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Co ma polder do wiatraka? - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Słowacja - Bańska Szczawnica - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Z Zelandii do Bredy - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Słowacja - Liptów - magazyn kulinarny - noc wt./śr., 21 na 22 maja 0:30 i 3 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - W dawnym stylu - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Haga - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy - Piemont: Stolica Piemontu - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kadyks - magazyn kulinarny - sobota, 25 maja 6:20 i 1 późniejsza emisja