Lena na Bałkanach: Kuchnia (4)
cykl reportaży Polska 2021
Reżyseria: | Konrad Zagórski |
---|---|
W skrócie: | W Serbii Lena odwiedza miasto papryki, w którym obserwuje, jak wytwarza się ajvar. Podąża także śladami produkcji rakiji i kosztuje chorwackiego wina. Wybiera się również na streetfood w Podgoricy. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 23 stycznia jutro |
11:15 | TVP 2 (z napisami) |
Opis
Seria podróżnicza, która nie jest typowym przewodnikiem turystycznym. Obraz wchodzi głębiej w tkankę społeczeństwa, zanurza się w mieszance religii, wyjątkowych kultur i ich burzliwej historii. W każdym odcinku widzowie skupiają się na wybranym zagadnieniu współczesnych Bałkanów. Zagadnienia te będą przedstawione poprzez kilku lokalnych bohaterów, którzy opowiedzą o swojej działalności.
W tym odcinku Lena pokaże widzom Bałkany od kuchni. W Serbii odwiedza miasto papryki, w którym obserwuje, jak wytwarza się słynny ajvar. Podąża także śladami produkcji rakiji i kosztuje chorwackiego wina. Wybiera się również na typowy streetfood w Podgoricy, gdzie widzi, jak przygotowuje się słynny bałkański burek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Konrad Zagórski reżyseria
- Lena Urbańska gospodarz
Zobacz także
- Lena na Bałkanach: Tradycja (8) - cykl reportaży - sobota, 25 stycznia 13:20 i 4 późniejsze emisje
- Lena na Bałkanach: Muzyka (6) - cykl reportaży - sobota, 1 lutego 13:20 i 4 późniejsze emisje