Kulinarne podróże Magdy Gessler (1/2)
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 31 marca za 12 dni |
16:15 | Food Network |
Opis
Intensywne kolory, pachnące przyprawy i posiłki w gronie znajomych oraz rodziny - z tym wszystkim kojarzy się kuchnia meksykańska. Jedzenie stanowi ważny element tamtejszego życia codziennego, a zarazem klucz do zrozumienia kultury, zwyczajów i wierzeń mieszkańców Meksyku. Już od dawna tamtejsze przysmaki zachwycają podniebienia smakosza z całego świata, a w 2010 roku tradycyjna kuchnia meksykańska trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. W pierwszej części dokumentu Magda Gessler uda się w rejony Meksyku Centralnego (Mexico Districto Federalei Puebla de los Angeles). Podczas swojej wizyty restauratorka zgłębi tajniki takich kultowych dań jak guacamole czy tortilla. Następnie uda się do stanu Oaxaca w południowym Meksyku, gdzie skosztuje prawdziwej kuchni prekolumbijskiej. Będzie też miała okazję spróbować dań przyrządzanych przez Indian.
Tajniki kuchni meksykańskiej, która trafiła na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Magda Gessler gospodarz
Zobacz także
- Kulinarne podróże Magdy Gessler (2) - film dokumentalny - poniedziałek, 31 marca 17:15