Kuchnia polskich Żydów: Sukkot: Co jadano w szałasach?

Kuchnia polskich Żydów: Sukkot: Co jadano w szałasach?

magazyn kulinarny Polska 2020-2021   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:Widzowie poznają przepis na pierogi i holiszkes - liście kapusty z nadzieniem mięsnym w sosie słodko-kwaśnym.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

Widzowie poznają przepis na kreplach, czyli pierogi po żydowsku oraz na holiszkes - liście kapusty nadziewane mięsem w sosie słodko-kwaśnym.