Kuchnia polskich Żydów: Statuty, kobiety i bankierzy
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Widzowie poznają przepis na kurczaka ze śliwkami, imbirem i winem inspirowany potrawą bankiera Lewki. Drugim daniem, które przygotuje prowadzący, są gruszki w syropie z przyprawami korzennymi. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
Widzowie poznają przepis na duszonego kurczaka ze śliwkami, imbirem i winem inspirowany potrawą bankiera Lewki. Drugim daniem, które przygotuje prowadzący, są gruszki w syropie z przyprawami korzennymi. Przepis ten wymyślił izraelski kucharz Yotam Ottolenghi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria