Kuchnia polskich Żydów: Siedem dni wesela
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Ślub w tradycji żydowskiej to ważna ceremonia trwająca siedem dni. Zaczyna się od złotego rosołu z kury. Wesele nie może też obyć się bez gęsi, symbolizującej powodzenie i szczęście dla młodych. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
Ślub w tradycji żydowskiej to szczególna ceremonia. Wesele trwa siedem dni. Na stołach pojawia się szereg różnych potraw. Pierwsze, honorowe miejsce jest goldene joich, czyli złoty rosół z kury. I od tego przepisu rozpoczyna się kolejny odcinek programu. Trudno sobie również wyobrazić wesele bez gęsi, która wróży młodym powodzenie i szczęście.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria