Kuchnia polskich Żydów: Jom Kipur. Post i obżarstwo
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Poznamy potrawy spożywane podczas Jom Kipur, jednego z najważniejszych i najbardziej uroczystych religijnych świąt żydowskich. Z tej okazji prowadzący przyrządzi tradycyjne przekąski ze śledzi. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
Tym razem poznamy potrawy spożywane podczas Jom Kipur, jednego z najważniejszych i najbardziej uroczystych religijnych świąt żydowskich. Z tej okazji prowadzący przyrządzi tradycyjne przekąski ze śledzi. Na stół trafi śledź pieczony w occie, a także kulki ze smażonych śledzi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria