Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9)

Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9)

magazyn kulinarny Polska 2021   od 12 lat
Reżyseria:Jerzy Grabowski
W skrócie:W kwietniu 1938 roku odbyły się w Polsce Dni Kolonialne. Tęsknota naszych rodaków za egzotyką przejawiała się m.in. poprzez propagowanie przypraw i potraw pochodzących z odległych krajów.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

W kwietniu 1938 roku odbyły się w Polsce Dni Kolonialne pod patronatem gen. Kazimierza Sosnkowskiego. Tęsknota Polaków za egzotyką przejawiała się m.in. poprzez propagowanie przypraw i potraw pochodzących z odległych krajów. Jednym z wyobrażeń na temat tego, jak smakuje egzotyka, jest sos kabulski. Zazwyczaj podawano z nim gotowane parówki. Maria Diesslowa wyjawia czytelnikom w swojej książce, opublikowanej w 1930 roku, co to są bakłażany. Widzowie poznają pochodzący z niej przepis na pyszne danie.