Kuchnia dwudziestolecia: Co jadają dyplomaci? Elegancja tuż przed wojną (24)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | W tym odcinku najbardziej eleganckie i nowoczesne przyjęcia. W latach 20. i 30. kuchnią na najwyższym poziomie mogła pochwalić się Złota Kaczka, restauracja założona przez Zofię Raczyńską-Arciszewską. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 12 listopada za 13 dni |
9:00 | TVP Historia 2 |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W tym odcinku najbardziej eleganckie i nowoczesne przyjęcia. Na stołach pojawiały się tartinki i sardynki z puszki obok zupy rakowej oraz nowoczesne koktajle, w towarzystwie zmrożonej wódki. W latach 20. i 30. kuchnią na najwyższym poziomie mogła pochwalić się Złota Kaczka, restauracja założona przez Zofię Raczyńską - Arciszewską. Bywali tam goście z Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Często w lokalu można było zobaczyć m.in. ministra Józefa Becka, z którymś z zagranicznych polityków. W programie pojawią się przepisy na wykwintne przekąski kuchni międzywojnia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18) - magazyn kulinarny - czwartek, 31 października 8:40
- Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20) - magazyn kulinarny - wtorek, 5 listopada 8:50
- Kuchnia dwudziestolecia: Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów (21) - magazyn kulinarny - środa, 6 listopada 8:45
- Kuchnia dwudziestolecia: Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry (22) - magazyn kulinarny - czwartek, 7 listopada 9:05
- Kuchnia dwudziestolecia: Żołądki i pyzy, czyli jedzenie uliczne (23) - magazyn kulinarny - piątek, 8 listopada 8:45