Koło historii: Kiedy kiszki marsza grają
cykl reportaży Polska 2015
Reżyseria: | Grzegorz Gajewski |
---|---|
W skrócie: | Odcinek poświęcony kuchni wojskowej. W programie zaprezentowane będą potrawy typowe dla wojskowej gastronomii. Widzowie poznają m.in. sposób przygotowania krupniku, na podstawie przepisu z 1924 r. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 18 lutego za 13 dni |
17:40 | TVP Historia |
wtorek, 18 lutego za 13 dni |
18:50 | TVP Historia 2 |
Opis
Cykl reportaży poświęcony zapomnianym wydarzeniom z historii Polski i Europy.
Odcinek poświęcony kuchni wojskowej. Najedzony i wypoczęty żołnierz to podstawa silnej armii. Tego zdania był sam Napoleon Bonaparte. Twórcy udowadniają, że żołnierski wikt to nie tylko grochówka i "komiśniak". W programie zaprezentowane będą trzy potrawy typowe dla dwudziestowiecznej wojskowej gastronomii. Widzowie poznają sposób przygotowania wojskowego krupniku, na podstawie przepisu z 1924 roku, austriackiego "Kartofelngulash" znanego choćby z "Przygód dobrego wojaka Szwejka" oraz kiełbasy po kawaleryjsku. Potrawy przyrządzą specjaliści od kuchni wojskowej, a cały proces zostanie wpisany w zainscenizowane wydarzenia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Grzegorz Gajewski reżyseria
Zobacz także
- Koło historii: Spalone wsie - cykl reportaży - dziś, 5 lutego 18:40
- Koło historii: Wolność mierzona śladami gąsienic - cykl reportaży - czwartek, 6 lutego 23:00
- Koło historii: Był sobie raj... - cykl reportaży - piątek, 7 lutego 10:35
- Koło historii: Katastrofa w cieniu atomowej zagłady - cykl reportaży - środa, 12 lutego 19:50
- Koło historii: Franek - cykl reportaży - czwartek, 13 lutego 22:50
- Koło historii: Zbyt dumni, by żyć w niewoli - cykl reportaży - piątek, 14 lutego 9:10
- Koło historii: Kresowym szlakiem - Kosów - huculskie Davos - cykl reportaży - poniedziałek, 17 lutego 18:00