Koło historii: Kiedy kiszki marsza grają
cykl reportaży Polska 2015
Reżyseria: | Grzegorz Gajewski |
---|---|
W skrócie: | Odcinek poświęcony kuchni wojskowej. W programie zaprezentowane będą potrawy typowe dla wojskowej gastronomii. Widzowie poznają m.in. sposób przygotowania krupniku, na podstawie przepisu z 1924 r. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 3 kwietnia za 12 dni |
13:45 | TVP Historia 2 |
czwartek, 3 kwietnia za 12 dni |
13:50 | TVP Historia |
Opis
Cykl reportaży poświęcony zapomnianym wydarzeniom z historii Polski i Europy.
Odcinek poświęcony kuchni wojskowej. Najedzony i wypoczęty żołnierz to podstawa silnej armii. Tego zdania był sam Napoleon Bonaparte. Twórcy udowadniają, że żołnierski wikt to nie tylko grochówka i "komiśniak". W programie zaprezentowane będą trzy potrawy typowe dla dwudziestowiecznej wojskowej gastronomii. Widzowie poznają sposób przygotowania wojskowego krupniku, na podstawie przepisu z 1924 roku, austriackiego "Kartofelngulash" znanego choćby z "Przygód dobrego wojaka Szwejka" oraz kiełbasy po kawaleryjsku. Potrawy przyrządzą specjaliści od kuchni wojskowej, a cały proces zostanie wpisany w zainscenizowane wydarzenia.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Grzegorz Gajewski reżyseria
Zobacz także
- Koło historii: Kresowym szlakiem: Kołomyja - cykl reportaży - niedziela, 23 marca 15:40
- Koło historii: W zgodzie z sumieniem - cykl reportaży - wtorek, 25 marca 12:55
- Koło historii: Siedem twarzy szpiega - cykl reportaży - środa, 26 marca 20:55
- Koło historii: Studencki eter - cykl reportaży - czwartek, 3 kwietnia 13:15 i 1 późniejsza emisja