Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanie z Prudnika
magazyn kulinarny Polska
W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza klasztor franciszkanów w Górach Opawskich, gdzie w latach 50. był więziony Stefan Wyszyński. Przygotowuje placki prymasa z blachy, gotowaną babkę i franciszkańskiego królika. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka odwiedza klasztor franciszkanów i Sanktuarium św. Józefa w Prudnickim Lesie, w Górach Opawskich, gdzie w latach 50. był więziony Prymas Stefan Wyszyński. Wraz z bratem Salezym przygotowują placki Prymasa z blachy, gotowaną babkę i franciszkańskiego królika z czornymi kluskami i dymfkrautem.