×
Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Cystersi z Sulejowa

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Cystersi z Sulejowa

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Remigiusz Rączka wybierze się do opactwa cysterskiego w Sulejowie, jednego z najlepiej zachowanych zabytków architektury romańskiej. Prowadzący ugotuje m.in. kapuśniak z prażokami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka wybierze się do opactwa cysterskiego w Sulejowie, które istnieje od 1176 roku. Często bywali w nim Kazimierz Wielki, Władysław Jagiełło, Kazimierz Jagiellończyk, a nawet Jan Kazimierz. Obecnie miejsce to jest jednym z najlepiej zachowanych zespołów cysterskich w Polsce oraz okazałych zabytków architektury romańskiej. Prowadzący wraz z klasztorną kucharką, panią Haliną, ugotuje kapuśniak z prażokami oraz karpia po cystersku z kaszą tatarczaną z pecłonkami.