×
Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Bonifratrzy z Cieszyna

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Bonifratrzy z Cieszyna

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Remigiusz Rączka jedzie do klasztoru bonifratrów w Cieszynie. Prowadzący wraz z fitoterapeutą bratem Janem z Dukli ugotuje bonifraterską fasolówkę z ziołami oraz klasztorne kuleczki z lukrecją.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka tym razem wybierze się do klasztoru bonifratrów w Cieszynie, którzy przybyli do tego miasta w 1700 roku z zamiarem stworzenia tam szpitala. Obecnie zakonnicy prowadzą tu Dom Pomocy Społecznej dla mężczyzn. Mają również własną aptekę oraz poradnię ziołoleczniczą. Prowadzący wraz z fitoterapeutą bratem Janem z Dukli ugotuje bonifraterską fasolówkę z ziołami oraz klasztorne kuleczki z lukrecją.