Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Bonifratrzy z Cieszyna
magazyn kulinarny Polska
W skrócie: | Remigiusz Rączka jedzie do klasztoru bonifratrów w Cieszynie. Prowadzący wraz z fitoterapeutą bratem Janem z Dukli ugotuje bonifraterską fasolówkę z ziołami oraz klasztorne kuleczki z lukrecją. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka tym razem wybierze się do klasztoru bonifratrów w Cieszynie, którzy przybyli do tego miasta w 1700 roku z zamiarem stworzenia tam szpitala. Obecnie zakonnicy prowadzą tu Dom Pomocy Społecznej dla mężczyzn. Mają również własną aptekę oraz poradnię ziołoleczniczą. Prowadzący wraz z fitoterapeutą bratem Janem z Dukli ugotuje bonifraterską fasolówkę z ziołami oraz klasztorne kuleczki z lukrecją.