Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Bernardyni z Leżajska

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Bernardyni z Leżajska

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Remigiusz Rączka odwiedza zespół klasztorny bernardynów w Leżajsku. Tutaj, według tradycji, Tomaszowi Michałkowi, pracownikowi miejscowego browaru, ukazała się Matka Boska ze św. Józefem.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka odwiedza przepiękny zespół klasztorny bernardynów w Leżajsku. Tutaj, według tradycji, niejakiemu Tomaszowi Michałkowi, pracownikowi miejscowego browaru, ukazała się Matka Boska ze św. Józefem. Jest to jedyne znane miejsce w Polsce, gdzie objawił się św. Józef, a sam klasztor i bazylika to perły barokowej architektury. Kucharz wraz z bratem Władysławem przyrządzi regionalne dania: podkarpackiego kasiarza z kaszy jaglanej oraz bernardyński bulion grzybowy z pierogami z mięsem.