×

Jestem z Polski (2/18)

serial dokumentalny Polska 2023   od 12 lat
W skrócie:Elżbieta, mieszkająca w Corleone rolniczka, dzieli się swoją wiedzą na temat mafijnej historii regionu. Filmowcy odwiedzają jej ranczo i rodzinny gaj oliwny, położony na terenach słynących z upałów.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 11 lipca
za 9 dni
22:00 TVN Style (z napisami)
piątek, 12 lipca
za 10 dni
23:00 TVN Style (z napisami)
niedziela, 14 lipca
za 12 dni
14:30 TVN Style (z napisami)

Opis

Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. Widzowie poznają ich inspirujące historie i ciekawostki związane z nowymi ojczyznami uczestniczek programu. Panie opowiadają m.in. o tym, z jakich powodów opuściły kraj i udały się na emigrację. W tym sezonie Agata, mieszkanka Jaen w Hiszpanii, ujawnia, co wspólnego ma legenda o smoku wawelskim z miejscowym podaniem o jaszczurce. Wymienia również podobieństwa i różnice między Jaen i Kielcami. W lokalnym barze zachęca ekipę do spróbowania ciastek churros i byczych jąder. Inna uczestniczka programu, mieszkająca w Corleone Elżbieta, pokazuje m.in., jak wygląda zbiór oliwek i proces tłoczenia oliwy.

W tym odcinku

Elżbieta, mieszkająca w Corleone rolniczka, dzieli się swoją wiedzą na temat mafijnej historii miasta i regionu. Filmowcy odwiedzają jej ranczo i rodzinny gaj oliwny, położony na terenach słynących z wyjątkowych upałów. Widzowie dowiedzą się, jak wygląda w tych warunkach zbiór oliwek. Następnie zobaczą proces tłoczenia oliwy. Elżbieta przybliża również codzienne życie i zwyczaje śródziemnomorskich górali, wypasających owce na sycylijskich halach. Specjałem regionu są owcze sery. Uczestniczka odcinka oprowadza również po najciekawszych zakątkach Corleone, skąd wywodzili się dwaj najwięksi sycylijscy mafiozi, Toto Riina i Provenzano. Sekrety ich przestępczej działalności można lepiej poznać, zwiedzając Muzeum Mafii i Antymafii CIDMA.

Zobacz także