Jestem z Polski (1/18)
W skrócie: | Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety mające polskie korzenie, które zamieszkały w najróżniejszych zakątkach globu. W tym odcinku widzowie poznają Agatę, mieszkankę Jaen w hiszpańskiej Andaluzji. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 5 grudnia za 13 dni |
15:35 | TVN Style (z napisami) |
Opis
Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. Widzowie poznają ich inspirujące historie i ciekawostki związane z nowymi ojczyznami uczestniczek programu. Panie opowiadają m.in. o tym, z jakich powodów opuściły kraj i udały się na emigrację. W tym sezonie Agata, mieszkanka Jaen w Hiszpanii, ujawnia, co wspólnego ma legenda o smoku wawelskim z miejscowym podaniem o jaszczurce. Wymienia również podobieństwa i różnice między Jaen i Kielcami. W lokalnym barze zachęca ekipę do spróbowania ciastek churros i byczych jąder. Inna uczestniczka programu, mieszkająca w Corleone Elżbieta, pokazuje m.in., jak wygląda zbiór oliwek i proces tłoczenia oliwy.
W tym odcinku
Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. W tym odcinku widzowie poznają Agatę, mieszkankę Jaen w hiszpańskiej Andaluzji. Uczestniczka programu, z zawodu pisarka, poetka i tłumaczka, przedstawia najciekawsze tajemnice Jaen. W tym przepięknym, pełnym zabytków miasteczku mieszkańcy znają legendę o wielkim jaszczurze, bardzo podobną do krakowskiej historii o smoku wawelskim. Wiąże się z nią powiedzenie "Obyś wybuchł jak jaszczurka z Jaen". Agata pokazuje miejscowy symbol niegospodarności, którym są nieczynne, nigdy nie używane tory tramwajowe. W rejonie Jaen rośnie najwięcej drzew oliwnych w Hiszpanii. Widzowie dowiedzą się, ile gatunków oliwek tam rośnie i jakie są hiszpańskie receptury na przyrządzenie tych smakołyków. W miejscowym barze Agata zachęca do spróbowania wyjątkowych przysmaków, jakimi są ponoć najlepsze w kraju churrosy i nietypowa potrawa, bycze jądra. Ekipa odwiedza również sklep specjalizujący się w sprzedaży niezwykle drogich, suszonych udźców szynek. Podczas spaceru i wizyty na zamku Agata i jej małżonek opowiadają historię swojej relacji. Kobieta przedstawia również swoich hiszpańskich bliskich.
Zobacz także
- Jestem z Polski (1/4) - serial dokumentalny - poniedziałek, 25 listopada 10:30
- Jestem z Polski (2/10) - serial dokumentalny - wtorek, 26 listopada 8:45 i 1 późniejsza emisja
- Jestem z Polski (3/10) - serial dokumentalny - środa, 27 listopada 9:10
- Jestem z Polski (4/10) - serial dokumentalny - piątek, 29 listopada 8:45
- Jestem z Polski (1/9) - serial dokumentalny - poniedziałek, 2 grudnia 10:30
- Jestem z Polski (2/9) - serial dokumentalny - wtorek, 3 grudnia 8:40
- Jestem z Polski (3/9) - serial dokumentalny - środa, 4 grudnia 8:40
- Jestem z Polski (4/9) - serial dokumentalny - czwartek, 5 grudnia 8:40