Jestem z Polski (1/18)

serial dokumentalny Polska 2023   od 12 lat
W skrócie:Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety mające polskie korzenie, które zamieszkały w najróżniejszych zakątkach globu. W tym odcinku widzowie poznają Agatę, mieszkankę Jaen w hiszpańskiej Andaluzji.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 5 grudnia
za 13 dni
15:35 TVN Style (z napisami)

Opis

Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. Widzowie poznają ich inspirujące historie i ciekawostki związane z nowymi ojczyznami uczestniczek programu. Panie opowiadają m.in. o tym, z jakich powodów opuściły kraj i udały się na emigrację. W tym sezonie Agata, mieszkanka Jaen w Hiszpanii, ujawnia, co wspólnego ma legenda o smoku wawelskim z miejscowym podaniem o jaszczurce. Wymienia również podobieństwa i różnice między Jaen i Kielcami. W lokalnym barze zachęca ekipę do spróbowania ciastek churros i byczych jąder. Inna uczestniczka programu, mieszkająca w Corleone Elżbieta, pokazuje m.in., jak wygląda zbiór oliwek i proces tłoczenia oliwy.

W tym odcinku

Ekipa filmowa odwiedza niezwykłe kobiety o polskich korzeniach, mieszkające w najróżniejszych zakątkach globu. W tym odcinku widzowie poznają Agatę, mieszkankę Jaen w hiszpańskiej Andaluzji. Uczestniczka programu, z zawodu pisarka, poetka i tłumaczka, przedstawia najciekawsze tajemnice Jaen. W tym przepięknym, pełnym zabytków miasteczku mieszkańcy znają legendę o wielkim jaszczurze, bardzo podobną do krakowskiej historii o smoku wawelskim. Wiąże się z nią powiedzenie "Obyś wybuchł jak jaszczurka z Jaen". Agata pokazuje miejscowy symbol niegospodarności, którym są nieczynne, nigdy nie używane tory tramwajowe. W rejonie Jaen rośnie najwięcej drzew oliwnych w Hiszpanii. Widzowie dowiedzą się, ile gatunków oliwek tam rośnie i jakie są hiszpańskie receptury na przyrządzenie tych smakołyków. W miejscowym barze Agata zachęca do spróbowania wyjątkowych przysmaków, jakimi są ponoć najlepsze w kraju churrosy i nietypowa potrawa, bycze jądra. Ekipa odwiedza również sklep specjalizujący się w sprzedaży niezwykle drogich, suszonych udźców szynek. Podczas spaceru i wizyty na zamku Agata i jej małżonek opowiadają historię swojej relacji. Kobieta przedstawia również swoich hiszpańskich bliskich.

Zobacz także