Jak to działa - Ekologia: Jedzenie
magazyn popularnonaukowy Polska 2022
Reżyseria: | Małgorzata Kosturkiewicz |
---|---|
W skrócie: | Radek Brzózka prezentuje widzom, w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniały się sposoby pozyskiwania jedzenia. Udaje się też na uczelnie, gdzie studenci pracują nad stworzeniem roślinnej ryby. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 2 lutego za 11 dni |
18:30 | TVP Nauka |
Opis
Program, w którym widzom przedstawiane są naukowe rozwiązania, które służą ochronie Ziemi, bezpieczeństwu i komfortowi ludzkiego życia. Prowadzi go pasjonat nauki i techniki - Radek Brzózka.
Radek Brzózka prezentuje widzom w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniały się sposoby pozyskiwania jedzenia. Przybliża także implikacje wywoływane produkcją żywności dla nieustannie rosnącej populacji. Prowadzący udaje się do fabryki, w której wytwarzane jest białko z larw much oraz na uczelnie, gdzie studenci badają i szukają najlepszych rozwiązań dla stworzenia całkowicie roślinnej ryby, a także pokazuje farmy wertykalne.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Małgorzata Kosturkiewicz reżyseria
Zobacz także
- Jak to działa - Ekologia: Słońce - magazyn popularnonaukowy - piątek, 24 stycznia 7:40 i 2 późniejsze emisje
- Jak to działa - Ekologia: Woda - magazyn popularnonaukowy - niedziela, 26 stycznia 18:35 i 3 późniejsze emisje