Historia kuchni polskiej: Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej

Historia kuchni polskiej: Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej

magazyn kulinarny Polska 2024-2025   od 12 lat

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 25 stycznia
za 13 dni
8:05 TVP Historia
sobota, 25 stycznia
za 13 dni
8:20 TVP Historia 2

Opis

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.

Maciej Nowicki podejmuje się odtworzenia dań z pierwszej polskiej książki kucharskiej. Ujawnienie tych smaków wymaga wizyty w Nowym Jorku, gdzie kuchnia żydowska zachowała polskie smaki z XVI wieku. W tamtych czasach książki kucharskie miały charakter użytkowy, więc niewiele z nich przetrwało. Wynalezienie druku przez Gutenberga przyczyniło się do rozpowszechnienia wiedzy, ale kuchmistrzowie królewscy i arystokratyczni nadal tworzyli rękopiśmienne księgi. Mimo obecności licznych europejskich rękopisów brakowało polskiego tekstu, aczkolwiek w 1535 roku w Pradze wydano czeską książkę kucharską z polskimi potrawami. Historycy sądzili, że polska książka kucharska została wydana w Krakowie około 1540 roku, na co wskazywały rejestry, a także czasy mecenatu Zygmunta I Starego oraz rozwój drukarstwa w Krakowie. Odkryto najpierw kilka stron polskiego oryginału z opisami produkcji octu, a następnie stronę z przepisem na potrawę z tzw. polskiej zwierzyny bawołowej. Efektem współpracy międzynarodowej, prowadzonej przez prof. Jarosława Dumanowskiego, było odnalezienie rękopiśmiennej kopii książki w Kijowie.

Zobacz także