Historia kuchni polskiej: Szczupak po polsku: na podbój Europy
W skrócie: | Po unii lubelskiej z 1569 roku polska kuchnia jest naśladowana w wielu krajach. Do szczególnie znanych potraw należy szczupak po polsku. Maciej Nowicki i Jarosław Dumanowski analizują ten fenomen. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Po unii lubelskiej z 1569 roku powstaje nowe państwo polsko-litewskie, które skutecznie odpiera ekspansję Moskwy, zapewniając pokój religijny i rozwój gospodarczy. Wzbudza to zainteresowanie europejskich polityków, kupców i obywateli, którzy chcą poznać więcej szczegółów o tym potężnym kraju na wschodzie. Ich ciekawość obejmuje nie tylko kwestie ustrojowe, militarne i gospodarcze, ale także modę, obyczaje i polską kuchnię. Ta ostatnia zyskuje popularność i jest naśladowana w wielu krajach. Do szczególnie znanych potraw należy "szczupak po polsku", który staje się symbolem kulinarnym Polski i pojawia się w przepisach kuchni czeskiej, niemieckiej, austriackiej, szwedzkiej, węgierskiej, francuskiej i włoskiej. Maciej Nowicki i Jarosław Dumanowski analizują fenomen szczupaka oraz testują różnorodne potrawy takie jak niemieckie "ozory po polsku", włoski "pasztet po polsku" i francuskie "jajka po polsku", by sprawdzić, czy istnieje wspólny smak, który je łączy.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Lucyna Ćwierczakiewiczowa (17) - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 11:30 i 3 późniejsze emisje
- Historia kuchni polskiej - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:05
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia żydowska (18) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:35 i 1 późniejsza emisja