Historia kuchni polskiej: Chrzest Polski. Wino, oliwa i post
magazyn kulinarny Polska 2024
Reżyseria: | Tomasz Rostworowski |
---|---|
W skrócie: | Maciej Nowicki podjął się odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów chrztu Polski do współczesności. Tło historyczne pozwala zrozumieć proces kształtowania się rodzimej kuchni. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Maciej Nowicki podjął się odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów chrztu Polski do współczesności. Wnikliwe przedstawienie tła historycznego pozwala na zrozumienie okoliczności, w jakich kształtowała się rodzima kuchnia. Rozmowy ze specjalistami z Polski i ze świata uzupełniają narrację, ukazując przenikanie potraw ponad europejskimi granicami. Prezentacja konkretnych przepisów i ich odtworzenie w studiu kulinarnym ułatwia widzom zrozumienie technik przygotowywania potraw z przeszłości.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Tomasz Rostworowski reżyseria
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Lucyna Ćwierczakiewiczowa (17) - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 11:30 i 3 późniejsze emisje
- Historia kuchni polskiej - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:05
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia żydowska (18) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:35 i 1 późniejsza emisja