Haute cuisine. Narodziny francuskiej kuchni

Haute cuisine. Narodziny francuskiej kuchni

7.5/10

(The birth of haute cuisine)

FILM DOKUMENTALNY Francja 2020   od 12 lat
Reżyseria:Olivier Julien
W skrócie:Historia powstania francuskiej sztuki kulinarnej, cechującej się wykwintnością, wysublimowaniem oraz elegancją. Opowiedzą o niej szefowie kuchni z różnych stron świata.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
niedziela, 3 listopada
za 11 dni
14:45 PLANETE+

Opis

Historia powstania francuskiej sztuki kulinarnej, za której głównego twórcę uważa się Auguste'a Escoffiera. Haute cuisine to przede wszystkim wykwintne, misternie podane dania, drogie składniki, luksusowa zastawa, szykowne wnętrza i zdyscyplinowana, elegancka obsługa. O propagującym haute cuisine mistrzu i jego wpływie na współczesną kuchnię opowiedzą szefowie z różnych stron świata.

Twórcy (pokaż wszystkich)