Fabryki smaku: Zjem dżem (24)

Fabryki smaku: Zjem dżem (24)

(Food Factory: In a Jam)

serial dokumentalny Kanada 2012   od 12 lat
W skrócie:Twórcy serii ukazują, jak wygląda produkcja croissantów. Przy wypiekaniu francuskich rogalików wykorzystywane są tradycyjne metody. Dowiemy się również, jak przygotować nadzienie za pomocą miksera.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 2 stycznia
za 14 dni
4:00 National Geographic

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.

W tym odcinku

Tym razem twórcy serii ukazują, jak wygląda nowoczesna produkcja croissantów. Okazuje się, że w przy wypiekaniu tych francuskich rogalików wciąż wykorzystywane są tradycyjne metody. Dowiemy się również, dlaczego szatkowanie jest kluczem do uzyskania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego. Ponadto w programie o tym, jak przygotować smakowite nadzienie za pomocą miksera, a także jak trzy miliony pomidorów dziennie przerabianych jest na sos.