Fabryki smaku: Zakręcone smaki (13)
(Food Factory 3: Give It a Whirl)
W skrócie: | Widzowie przekonają się, jak przebiega proces produkcji wielkich lizaków, chińskiej zupy słodko-kwaśnej i czekoladowych jeżyków. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 20 listopada jutro |
4:30 | National Geographic |
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku przyjrzymy się powstawaniu ogromnych okrągłych lizaków. Aby nadać im charakterystyczny kształt i wygląd, muszą być one ręcznie skręcane. Dowiemy się również, na czym polega sekret tradycyjnej chińskiej zupy, która cieszy się popularnością od ponad 600 lat. Zobaczymy linię produkcyjną, z której zjeżdża 13 tysięcy czekoladowych jeży na godzinę. Zaglądamy też do zakładu, w którym każdego roku 7 milionów przegrzebków jest owijanych w bekon.
Zobacz także
- Fabryki smaku: Pikle kontra słodycze (12) - serial dokumentalny - noc wt./śr., 19 na 20 listopada 4:00
- Fabryki smaku: Malinowy raj (14) - serial dokumentalny - noc śr./czw., 20 na 21 listopada 4:00
- Fabryki smaku: Zakręcone frytki (15) - serial dokumentalny - noc śr./czw., 20 na 21 listopada 4:30
- Fabryki smaku: Jak rybka w maśle (16) - serial dokumentalny - noc czw./pt., 21 na 22 listopada 4:00
- Fabryki smaku: Burger idealny (17) - serial dokumentalny - noc czw./pt., 21 na 22 listopada 4:30
- Fabryki smaku: Japońskie smaczki (18) - serial dokumentalny - noc pt./sob., 22 na 23 listopada 4:00
- Fabryki smaku: Co za kęs! (19) - serial dokumentalny - noc pt./sob., 22 na 23 listopada 4:30
- Fabryki smaku: Czekoladowe kamyki (20) - serial dokumentalny - noc pon./wt., 25 na 26 listopada 4:00
- Fabryki smaku: Podwójne uderzenie czekolady (21) - serial dokumentalny - noc pon./wt., 25 na 26 listopada 4:30
- Fabryki smaku: Wycieczka do Dijon (22) - serial dokumentalny - noc wt./śr., 26 na 27 listopada 4:00