Fabryki smaku: Wstrząśnięte, niezmieszane (3)
(Food Factory 4: Shaken Not Stirred)
W skrócie: | Odcinek o nietopiącym się serze i shakerach do smoothie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 3 lutego za 13 dni |
11:00 | Nat Geo People |
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Zimny azot jest niezbędny, aby sprzedawać gotowe do zmiksowania koktajle owocowe. Widzowie dowiedzą się również, jak surowe ziarna kakao zamieniają się w tabliczkę czekolady. W programie także odpowiedź na pytanie, dlaczego paneer, twaróg używany szeroko w kuchni indyjskiej, nie topi się w trakcie gotowania. Na koniec pikantna tajemnica musztardy z wasabi.
Zobacz także
- Fabryki smaku: Czas na herbatkę! (3) - serial dokumentalny - sobota, 25 stycznia 6:00
- Fabryki smaku: Owocowa fala (4) - serial dokumentalny - sobota, 25 stycznia 6:30
- Fabryki smaku: Ciasto niespodzianka (1) - serial dokumentalny - piątek, 31 stycznia 12:00
- Fabryki smaku: Złote sztabki (2) - serial dokumentalny - piątek, 31 stycznia 12:30
- Fabryki smaku: Cała masa lukrecji (1) - serial dokumentalny - sobota, 1 lutego 6:00
- Fabryki smaku: Azja w Kanadzie (2) - serial dokumentalny - sobota, 1 lutego 6:30
- Fabryki smaku: Zapach kawy (1) - serial dokumentalny - sobota, 1 lutego 13:00
- Fabryki smaku: Słodkości dla potomności (2) - serial dokumentalny - sobota, 1 lutego 13:30
- Fabryki smaku: Wirujące brokuły (4) - serial dokumentalny - poniedziałek, 3 lutego 11:30
- Fabryki smaku: Cynamonowy raj (5) - serial dokumentalny - poniedziałek, 3 lutego 12:00