Fabryki smaku: USA: Pyszności z Wisconsin (21)

Fabryki smaku: USA: Pyszności z Wisconsin (21)

(Food Factory USA 2)

serial dokumentalny Kanada/USA 2015   od 12 lat
W skrócie:Wodospad i pilnie strzeżony przepis to tajemnica słynnych serowych frytek. Poznamy też proces produkcji strzelających w ustach cukierków i kulisy ogromnego popytu na "krowie placki".

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 23 stycznia
za 5 dni
11:30 Nat Geo People
sobota, 25 stycznia
za 7 dni
12:00 Nat Geo People
piątek, 31 stycznia
za 13 dni
4:30 National Geographic

Opis

W każdym odcinku prezentowane są kulisy produkcji trzech ulubionych przysmaków Amerykanów. Widzowie mają okazję zobaczyć, jak powstają pyszne słodycze i wyśmienite wytrawne dania. Twórcy serii odwiedzają zarówno kameralne rodzinne zakłady i piekarnie, jak i gigantyczne przedsiębiorstwa. Przedstawiają zaangażowanych pracowników i wspaniałe maszyny, dzięki którym możliwe jest przetworzenie gór surowców w gotowe produkty, sprzedawane w sklepach w całych Stanach Zjednoczonych. Przed nami uczta dla zmysłów, którą możemy delektować się bez obaw o puste kalorie.

W tym odcinku

W dzisiejszym odcinku czeka nas podróż po Wisconsin w poszukiwaniu lokalnych przysmaków, które zyskały wielbicieli w całej Ameryce. Zobaczymy, jak wygląda proces produkcyjny frytek serowych. Odwiedzimy fabrykę, w której przygotowuje się ich ponad trzy miliony dziennie. Dowiemy się również, że krowie placki mogą być smakowite. Amerykanie nazywają tak ciasteczka podobne do naszych jeżyków. Przekonamy się także, jakie reakcje chemiczne muszą zajść, by powstały orzeźwiające cukierki strzelające w ustach.

Zobacz także