Fabryki smaku: Szarlotki i babeczki (25)

Fabryki smaku: Szarlotki i babeczki (25)

(Food Factory 4: Easy as Pie)

serial dokumentalny Kanada 2015   od 12 lat
W skrócie:Szczegóły dotyczące ulubionych przysmaków. W odcinku wszystko o sałatce Cezar i smażonym ryżu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 9 listopada
jutro
4:30 National Geographic
wtorek, 19 listopada
za 11 dni
11:30 Nat Geo People

Opis

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.

W tym odcinku

Kulisy powstawania makaronu z dodatkami. Tygodniowo produkuje się 6 mln opakowań tego produktu. Z kolei dzięki pomysłowemu zestawowi przygotowanie sałatki Cezar zajmie jedynie pół minuty. Twórcy zdradzą również, ile szarlotek powstaje ze 100 tysięcy jabłek. Na koniec bezglutenowe wielozbożowe muffiny, których co roku wypieka się prawie 40 milionów.