Fabryki smaku: Światła, kamera, popcorn (7)

(Food Factory 4: Lights, Camera, Popcorn)

serial dokumentalny Kanada 2015   od 12 lat
W skrócie:Poznamy tajniki produkcji tortilli, która najpierw trafia do pieca, po czym smaży się w głębokim oleju. Dowiemy się, jak powstaje popcorn przeznaczony do podgrzewania w mikrofalówce.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.

W tym odcinku

Poznamy tajniki produkcji tortilli, która najpierw trafia do pieca, a dopiero później smaży się w głębokim oleju. Dowiemy się również, jak wygląda produkcja popcornu przeznaczonego do podgrzewania w mikrofalówce.

Zobacz także