Fabryki smaku: Smak Indii (7)

Fabryki smaku: Smak Indii (7)

(Food Factory: A Taste of India)

serial dokumentalny Kanada 2012   od 12 lat
W skrócie:W tym odcinku widzowie przekonają się, jak ziemniaki przekształcają się w chrupiące chipsy, w jaki sposób maszyny i praca ludzkich rąk przyczynia się do powstania słodkiego deseru gulab jamun.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 21 grudnia
za 9 dni
4:30 National Geographic

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.

W tym odcinku

Tym razem kamery będą towarzyszyć ziemniakom podczas ich długiej i pełnej przygód drogi, aby stać się chrupiącymi czipsami. Widzowie przekonają się również, że przy produkcji południowoazjatyckiego deseru o nazwie gulab jamun niezbędna jest doskonała harmonia maszyn i ludzkich rąk. Twórcy programu wyjaśnią też, w jaki sposób 6 milionów jajek przemienia się w 75 milionów wybornych włoskich ciasteczek z migdałami. Na koniec okaże się, jak z bogatych w białko ziaren soi powstaje tofu.