Fabryki smaku: Raj babeczek (15)

Fabryki smaku: Raj babeczek (15)

(Food Factory: In the Hot House)

serial dokumentalny Kanada 2012   od 12 lat
W skrócie:Widzowie przyjrzą się temu, jak przebiega hodowla pomidorów. Dowiedzą się, dlaczego są one zwykle tej samej wielkości i identycznie smakują.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 26 grudnia
za 5 dni
4:30 National Geographic

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.

W tym odcinku

Tym razem twórcy programu wyjaśnią, dlaczego bez szklarni nie da się wyhodować smacznych, słodkich pomidorów. Wytłumaczą również, w jaki sposób piekarnik przypominający prawie czterokilometrowy tunel to najlepsze urządzenie do wypieku muffinek, i zdradzą sekretną recepturę, według której produkowane są miętusy. W odcinku będzie także mowa o maszynach będących w stanie w zaledwie dziesięć minut stworzyć doskonałe pierożki gnocchi.

Zobacz także