Fabryki smaku: Puszka pełna orzeźwienia (23)

Fabryki smaku: Puszka pełna orzeźwienia (23)

(Food Factory 3: Thirst Quencher)

serial dokumentalny Kanada 2013-2014   od 12 lat
W skrócie:Wizyta w kanadyjskich zakładach produkcyjnych, w których powstają beztłuszczowy grecki jogurt, deserowy krem i słodkie rolady.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 27 listopada
za 6 dni
4:30 National Geographic

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.

W tym odcinku

W dzisiejszym odcinku autorzy serii odwiedzają zakłady, w których produkowanych jest 1300 puszek coli na minutę. Zobaczymy również, jak powstaje beztłuszczowy jogurt grecki. Do wytworzenia go w masowych ilościach potrzeba - oprócz dwóch szczepów bakterii - nowoczesnej wirówki. Każdego roku powstają góry tortowych rolad. Do ich zrobienia zużywa się 700 ton kremu. Obejrzymy również linię produkcyjną, z której codziennie zjeżdża 30 tysięcy słoików marynowanych buraków.

Zobacz także