Fabryki smaku: Płatki i czekoladki (13)
(Food Factory 5: Puffins N'Cream)
W skrócie: | Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji słynnych, ekologicznych płatków śniadaniowych, pysznych malinowych słodyczy, a także chipsów o smaku bajgli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku poznamy kulisy produkcji organicznych płatków śniadaniowych, stworzonych z zaledwie dziesięciu składników. Odwiedzamy też mieszczący się w zabytkowym budynku w Jacksonville jeden z największych w Ameryce sklepów ze słodyczami. Tu prawdziwi artyści cukiernictwa tworzą pyszne czekoladki malinowe. Każdego roku z linii produkcyjnych w fabryce w Karolinie Północnej zjeżdża prawie 10 milionów kilogramów chrupek o smaku nowojorskich bajgli. Na koniec zobaczymy, jak powstaje żółty barwnik do żywności.