Fabryki smaku: Kultowa zupa (5)

Fabryki smaku: Kultowa zupa (5)

(Food Factory: Warhol Soup)

serial dokumentalny Kanada 2012   od 12 lat
W skrócie:Widzowie przyjrzą się procesowi produkcji paluszków krabowych. Podczas wizyty w fabryce Campbella dowiedzą się, jak powstają przecierane zupy.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 20 grudnia
za 8 dni
4:30 National Geographic

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.

W tym odcinku

Kolejna odsłona programu, który odsłania procesy technologiczne odpowiadające za powstanie najbardziej popularnych artykułów spożywczych. Tym razem widzowie przekonają się, jak piwo przekształca się w słynną kanadyjską whisky, jakie znaczenie ma lód w produkcji francuskich brioszek oraz dlaczego zupa jarzynowa Campbella jest synonimem wybornego obiadu. Na zakończenie poznają zabiegi, dzięki którym powstają cukierki Razzles.