Fabryki smaku: Grzanki grzechu warte (14)

Fabryki smaku: Grzanki grzechu warte (14)

(Food Factory: Going Crackers)

serial dokumentalny Kanada 2012   od 12 lat
W skrócie:W tym odcinku twórcy serii pokażą m.in., jak powstaje doskonałej jakości parmezan oraz bananowo-czekoladowe batony. Oprócz tego opowiedzą, jak powstają przepyszne kanapeczki crostini.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 3 stycznia
za 14 dni
4:30 National Geographic

Opis

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.

W tym odcinku

W tym odcinku twórcy serii wytłumaczą, czemu lodowe przekąski zachowują swoją świeżość przez aż osiemset dwadzieścia dni od daty wyprodukowania oraz jak wyrabia się doskonałej jakości parmezan, który można śmiało dodawać do wszelkiego rodzaju makaronów. Zajrzą również za kulisy produkcji bananowo-czekoladowych batonów i odkryją, skąd się bierze ich wyjątkowy smak i zapach. Oprócz tego opowiedzą, jak powstają przepyszne kanapeczki crostini produkowane z pewnej odmiany włoskiego chleba.

Zobacz także