Fabryki smaku: Ciasto niespodzianka (1)
(Food Factory 4: Pop Goes the Cake)
W skrócie: | Zobaczmy, jak góra składników zamienia się w ciastka na patyku oraz tort lodowy. W programie także o chrupkich migdałach. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 31 stycznia za 9 dni |
12:00 | Nat Geo People |
Opis
Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci.
W tym odcinku
Tajemnice produkcji lodów karmelowo-czekoladowych, które podaje się jak ciasto, i wciąż udoskonalanego sosu tatarskiego. Widzowie dowiedzą się również, jaka maszyna jest niezbędna do wykrawania ciasteczkowych lizaków w przemysłowych ilościach. Z kolei aromatyczne migdały z solą z Morza Martwego prażą się w piecu.
Zobacz także
- Fabryki smaku: Czas na herbatkę! (3) - serial dokumentalny - sobota, 25 stycznia 6:00
- Fabryki smaku: Owocowa fala (4) - serial dokumentalny - sobota, 25 stycznia 6:30
- Fabryki smaku: Złote sztabki (2) - serial dokumentalny - piątek, 31 stycznia 12:30
- Fabryki smaku: Cała masa lukrecji (1) - serial dokumentalny - sobota, 1 lutego 6:00
- Fabryki smaku: Azja w Kanadzie (2) - serial dokumentalny - sobota, 1 lutego 6:30
- Fabryki smaku: Zapach kawy (1) - serial dokumentalny - sobota, 1 lutego 13:00
- Fabryki smaku: Słodkości dla potomności (2) - serial dokumentalny - sobota, 1 lutego 13:30
- Fabryki smaku: Wstrząśnięte, niezmieszane (3) - serial dokumentalny - poniedziałek, 3 lutego 11:00
- Fabryki smaku: Wirujące brokuły (4) - serial dokumentalny - poniedziałek, 3 lutego 11:30
- Fabryki smaku: Cynamonowy raj (5) - serial dokumentalny - poniedziałek, 3 lutego 12:00