Fabryki smaku: Cała masa lukrecji (1)

(Food Factory 5: Red Red Vine)

serial dokumentalny Kanada 2015   od 12 lat
W skrócie:Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcyjny cukierków z czerwoną lukrecją, tłustego majonezu, ostrego sosu sriracha oraz tureckich placków börek.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.

W tym odcinku

Tym razem zobaczymy zakłady, w których produkowanych jest 200 tysięcy paczek cukierków lukrecjowych dziennie. Poznamy też dwóch wesołkowatych braci z Toronto, którzy wpadli na pomysł połączenia klasycznego majonezu z pikantnym tajskim sosem sriracha. Ponadto odwiedzamy miejsce, gdzie powstaje 40 tysięcy tureckich placków z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i fety. Na koniec przyjrzymy się procesowi produkcji słodkich kanapek, składających się z dwóch ciastek migdałowych, połączonych gorzką czekoladą.

Zobacz także