Dama od obiadów

FILM DOKUMENTALNY Polska 2025   b.o.
Reżyseria:Beata Kamińska

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 13 marca
za 13 dni
11:15 TVP 2

Opis

Historia Lucyny Ćwierczakiewiczowej, autorki książek kucharskich i poradników o prowadzeniu gospodarstwa domowego. Urodziła się 17 października 1826 roku w Warszawie, w kalwińskiej rodzinie von Bachmanów. Odebrała tradycyjne wychowanie, przygotowujące ją do roli dobrej żony, matki i pani domu. Jej pierwsze, zaaranżowane przez rodziców małżeństwo z Feliksem Staszewskim, rozpadło się po kilku latach. W wieku 23 lat zaczęła od nowa budować swoje życie, a na męża wybrała sobie Stanisława Ćwierczakiewicza, statecznego urzędnika. Jej wydana sześć lat po ślubie pierwsza książka kucharska pt. "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" cieszyła się ogromnym powodzeniem, a pozycja "365 obiadów za pięć złotych" doczekała się ponad 20 wydań. Przepisy autorstwa Ćwierczakiewiczowej do dzisiaj stanowią inspirację dla kucharzy, choć jej działalność społeczna, w którą równie mocno się zaangażowała, jest nieco zapomniana.