Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza
W skrócie: | Tematem odcinka są sosy z ziół, pędów czy owoców zwane salsami lub po staropolsku "sałszami". W przygotowanym przez Karola Okrasę menu znajdzie się zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 4 maja pojutrze |
7:30 | TVP HD (z napisami) |
środa, 8 maja za 6 dni |
14:50 | TVP Kobieta |
czwartek, 9 maja za 7 dni |
18:40 | TVP Rozrywka |
piątek, 10 maja za 8 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są zielone sosy z ziół, młodych pędów czy owoców zwane salsami lub po staropolsku "sałszami". W przygotowanym przez Karola Okrasę menu znajdą się: zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego, pieczony z korzennym mięsem mielonym chleb, podany z salsą z zielonych orzechów z syropu, a także pieczone na grecki sposób ruloniki ze schabu podane z salsą z mięty, papryki, ogórka i sera feta.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 12:10 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 2 na 3 maja 0:30 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:10 i 1 późniejsza emisja