Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion
W skrócie: | Karol Okrasa wybierze się do Nadleśnictwa Rytel. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku wyłuszczarnia nasion. Prowadzący podzieli się m.in. przepisami na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wybierze się do Nadleśnictwa Rytel, które ucierpiało w 2017 roku z powodu niszczycielskiego huraganu. Silna wichura powaliła wówczas połowę tamtejszych drzew. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku zabytkowa wyłuszczarnia nasion. Zainspirowany tym miejscem prowadzący przygotowuje m.in. pieczonego pstrąga z salsą z orzeszków bukowych i nasion sosny podany z grillowaną młodą kapustą. Widzowie poznają też przepis na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 7:25
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 17 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 7:30 i 1 późniejsza emisja