Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety
W skrócie: | Kucharz przygotuje trzy kotlety - panierowane z polędwiczki wieprzowej z makaronem z warzyw; stek z antrykotu z kością, podany z pieczonymi porami i konfiturą z cebuli oraz kotlety z jajek z grzybami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 17 maja za 9 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz wyrusza do Kotliny Kłodzkiej, by w malowniczych, jesiennych okolicznościach przyrody przygotować trzy różne kotlety - panierowane kotleciki z polędwiczki wieprzowej z kolorowym "makaronem" z warzyw; stek z wołowego antrykotu z kością (tzw. tomahawk), podany z pieczonymi porami i konfiturą z cebuli oraz kotlety z jajek z grzybami w panierce z grzanek. Przy okazji przypomina widzom, jaka jest historia tych potraw w naszym kraju.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 14:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia bez mleka - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - czwartek, 9 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 9 na 10 maja 0:30 i 4 późniejsze emisje