W kotle historii: Bolesław Rozrzutny. Polityka i pieniądze (27)
W skrócie: | W 1352 r., w okresie Wielkanocy, zmarł Bolesław III Rozrzutny. W świątecznym menu władcy znalazł się kurczak, który zostanie przyrządzony w piwie. Łukasz Modelski przygotuje również baranka po polsku. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
21 kwietnia 1352 roku, w okresie Wielkanocy, zmarł Bolesław III Rozrzutny, książę legnicko-brzeski i prawny dziedzic korony polskiej. W świątecznym menu władcy znalazł się kurczak, który w tym wydaniu programu zostanie przyrządzony w piwie. Prowadzący przygotuje również baranka po polsku według przepisu z dawnej czeskiej książki kucharskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów" - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 18:00 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Z Hastings do Czerska. Komes Magnus i jabłka - magazyn kulinarny - sobota, 25 maja 7:25 i 2 późniejsze emisje
- W kotle historii: Kuchnia arcybiskupów. Gdzie w Polsce jadło się najlepiej? - magazyn kulinarny - wtorek, 28 maja 18:45 i 2 późniejsze emisje