Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu
W skrócie: | Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 18 maja dziś |
16:25 | TVP HD (z napisami) |
sobota, 25 maja za 7 dni |
7:30 | TVP HD (z napisami) |
środa, 29 maja za 11 dni |
14:50 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Dla naszych przodków młode pędy tej rośliny były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Traktowano je jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Z czasem zapomniano o nich w Polsce, jednak w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy wygrzebuje się je z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. Druga potrawa to orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu, a trzecia - zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 7:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 7:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykły czosnek niedźwiedzi - magazyn kulinarny - dziś, 18 maja 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - niedziela, 19 maja 7:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 19 maja 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 8:20