Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska
W skrócie: | Karol spróbuje leśnej kuchni orawskiej. Przygotuje kwaśnicę na dziczyźnie oraz zupę z sałaty. Przyrządzi też potrawę z zaparzonej wraz z ziemniakami mąki pszennej i żołędziowej, podanej z omastą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem uda się w okolice Babiej Góry, by spróbować leśnej kuchni orawskiej. Odwiedzi m.in. skansen w Zubrzycy Górnej. Lokalny przewodnik opowie o regionalnych potrawach, które zawsze były proste i skromne, a ich podstawą były często kapusta i ziemniaki. Zainspirowany opowieściami szef kuchni przygotuje kwaśnicę na dziczyźnie z kminkiem oraz zupę z zielonej sałaty na maślance i kefirze. Prowadzący ugotuje też smażoną klózkę, czyli potrawę z zaparzonej wraz z ziemniakami mąki pszennej i żołędziowej, podanej z omastą z boczku i borowików.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10