Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8)
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Tzw. potrawy głodowe były oparte m.in. na ziemniakach, cebuli, słoninie czy ziołach. W latach 30. ubiegłego wieku ukazały się 'Pamiętniki chłopskie' zawierające informacje o tym, co się jadało. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Potrawy kuchni ubogiej tzw. potrawy głodowe są znacznie gorzej udokumentowanym rozdziałem w historii niż kuchnia mieszczańska. Dania chłopskie wyróżniające się swoją prostotą są oparte m.in. na ziemniakach, cebuli, słoninie, twarogu czy ziołach. Nie zagrzewały miejsca na pańskich stołach. Jedną z takich potraw jest prażucha, która stała się regionalnym daniem kuchni lubelskiej. W latach 30. ubiegłego wieku ukazały się "Pamiętniki chłopskie" zawierające m.in. informacje o tym, co się wtedy jadało. Łukasz Modelski przygotuje parzybrodę, na którą recepturę można znaleźć właśnie we wspomnianym materiale.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14) - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15) - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16) - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 15:10
- Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17) - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 16:30
- Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18) - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20) - magazyn kulinarny - wtorek, 28 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów (21) - magazyn kulinarny - środa, 29 maja 15:20
- Kuchnia dwudziestolecia: Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry (22) - magazyn kulinarny - czwartek, 30 maja 9:35
- Kuchnia dwudziestolecia: Żołądki i pyzy, czyli jedzenie uliczne (23) - magazyn kulinarny - piątek, 31 maja 16:30